Paddenoverzet Lichtaartseweg
Natuurpunt Nete&Aa en het stadsbestuur organiseren ook in 2012 en 2013 een paddenoverzet langs de Lichtaartseweg. Elk jaar, tussen februari en mei, trekken de padden massaal naar hun voortplantingpoelen aan Snepkensvijver. In de berm wordt een barrière geplaatst die de padden naar ingegraven opvangemmers leidt. De gevangen dieren worden dan door vrijwilligers van Natuurpunt Nete&Aa naar de overzijde van de weg gedragen. Het stadsbestuur plaatst gevarenborden met de afbeelding van een pad om automobilisten aan te manen hun snelheid te minderen.

Week van de Amateurkunsten 2012
Het thema van de Week van de Amateurkunsten 2012 is ‘Homemade’. Van 27 april tot 6 mei vinden er verschillende verschillende activiteiten plaats in Herentals. De organisatoren zijn François van Roy, Kunstkring 80, Tabula Rasa, Luciano, Kollectief Maximaal, Curieus, Music Band Avanti en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst. De week opent feestelijk met een receptie op vrijdag 27 april in de oude basisschool in de Burchtstraat.

De mooiste passiemuziek in de bib
De bibliotheek van Herentals organiseert een cursus over een minder bekend aspect van de klassieke muziekcultuur: de passiemuziek. De bekendste passies zijn de Mattheus- en de Johannespassie van J.S. Bach, maar het gamma is veel uitgebreider. De lijdensverhalen uit de Bijbel worden al van in de vijfde eeuw gezongen tijdens de Goede Week. De cursus vindt plaats op donderdagavond 8, 15, 22 en 29 maart in de polyvalente ruimte van de bibliotheek. Iedereen is welkom maar het aantal plaatsen is beperkt. Het stadsbestuur kent de bibliotheek een subsidie van 1.400 euro toe voor de organisatie van dit gemeenschapsvormend project.

Gedichtendag in Herentals
Op donderdag 26 januari zorgt Kollectief Maksimaal met Verzet de Stad – Gedichtendag in Herentals voor een eigenwijs en inventief poëzieprogramma in kasteel Le Paige. Naast optredens van onder meer de Poëzieautomaat en The Heavy Machinery staat de tweede editie van de poëziewedstrijd De Mooiste Poëzie Ter Wereld op het programma. Het stadsbestuur ondersteunt dit gemeenschapsvormend project met een subsidie van 550 euro.

Koffieconcert in Morkhoven
Op zondag 11 maart vindt Koffieconcert III – Remember the sixties plaats in de Sint-Niklaaskerk in Morkhoven. Het concert is een organisatie van Cum Amore, het Sint-Niklaaskoor, de Koninklijke Fanfare Zucht naar Kunst, en het Accordeonensemble en de klas AMV van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Het stadsbestuur kent de organisatoren een subsidie voor gemeenschapsvormende projecten toe van 550 euro, verzorgt het drukwerk in de stadsdrukkerij, voert promotie en levert podiumelementen. Na het concert is er een receptie in de parochiezaal in Morkhoven.

Stadsbestuur blijft optreden tegen hondenpoep
Het stadsbestuur zet zich in om de overlast door hondenpoep blijvend in te perken. Het stadsbestuur wil de hondeneigenaars vooral bewust maken van het probleem en hun wijzen op hun verantwoordelijkheden. Zo zal de groendienst na het hondenpoepvrij maken van een park of een plantsoen een bord plaatsen dat wijst op de geleverde inspanning. Maar ook de GAS-vaststellers en de wijkagenten blijven aandacht besteden aan het probleem. Hondeneigenaars die hun hond uitlaten zonder zakje, riskeren een administratieve boete die kan oplopen tot 250 euro.

Data zomerwerkingen reeds bekend
Het stadsbestuur wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans geven om zich tijdens de zomervakantie twee maanden uit te leven in een fijne speelomgeving. De jeugddienst informeert de ouders nu al over de data van de verschillende zomerwerkingen zodat zij hun verlof en werksituatie hierop kunnen afstemmen.

De stedelijke vakantiewerking (De Sjallekes) vindt plaats van 2 tot en met 13 juli, van 23 juli tot en met 10 augustus en van 20 tot en met 24 augustus. De buurtspeelpleinwerking Diependaal vindt plaats van 9 tot en met 27 juli en van 6 tot en met 24 augustus. In Noorderwijk en Morkhoven is er speelpleinwerking van 16 tot en met 27 juli en van 20 tot en met 31 augustus. Bovendien toert ook de speelbus rond van 2 tot en met 20 juli en van 30 juli tot en met 17 augustus. Er zijn geen zomerwerkingen tijdens het weekend en op feestdagen.

ProSWAP tijdens de krokusvakantie
Op donderdag 23 februari kunnen jongeren tussen twaalf en zestien jaar met een proSWAPpas gaan karten en lasergamen in Mol. Inschrijven kan online vanaf maandag 6 februari om 17 uur via het ProSWAPlogo op www.jeugddienstherentals.be. Op deze manier bestelt u ook een nieuwe ProSWAPpas. De betaling gebeurt via een overschrijving.

Chirofuif in Noorderwijk
Op zaterdag 25 februari houdt chiro Noorderwijk een fuif in de sporthal van Noorderwijk. Het stadsbestuur ondersteunt het evenement door een podium en dranghekken te leveren.

Stad maakt afspraken over sociale media
Het stadsbestuur, het cultuurcentrum, de bibliotheek, de jeugddienst en de kunstacademie communiceren al geruime tijd via sociale media met de inwoners en bezoekers van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Vooral Facebook en Twitter zijn daarbij populair. Het stadsbestuur heeft een afsprakennota opgesteld die de diensten helpt bij het communiceren via de sociale media. Centraal staat een goede en snelle dienstverlening, maar ook respect voor privacy en andere wetgeving.